De MUSEUM DOE-KAARTEN (verschijnen ook in het Engels als MUSEUM ART CARDS) zijn bedacht als een interactieve rondleiding voor volwassenen (en hun kinderen) die je zelf kan samenstellen. De 50 opdrachten bieden handvatten die je helpen kiezen, kijken en genieten van kunst, of je nu veel achtergrondkennis hebt of niet. Met de kun je in elk kunstmuseum overal ter wereld terecht. Volg de opdrachten van A-Z, kies er een willekeurig uit of doe degenen die je het meest aanspreken. De opdrachten zijn verdeeld over zes categorieën die je van de omgeving via uiterlijk kenmerken en zintuigen leiden naar mogelijke betekenissen en wat de kunst met je doet.
Ook voor museum-educatoren
De kaarten zijn niet alleen leuk voor de kunstminnaar-light, maar ook een goudmijn voor museumeducatoren – nooit meer piekeren over welke opdracht je nu weer moet verzinnen voor een interactieve rondleiding! We hebben gebruik gemaakt van in museum- en kunsteducatie gangbare methodes zoals Visual Thinking Strategies, Visible Thinking, Mindfulness, Slow Looking, Art Based Learning, Artful Thinking en kinderfilosofie.
Specificaties
Ik maakte de kaarten samen met Naomi Boas
De fantastische vormgeving en collages zijn van -SYB-
Uitgeverij: BIS Publishers
Boxset met 52 kaarten + booklet (12,5 x 8,5cm)
prijs €19,99
Tijdens vakanties en speciale erfgoeddagen zoals de Kunstendag voor Kinderen biedt het FOMU verschillende ateliers voor kinderen aan, waaronder de workshop Flipboekjes maken. Ik stelde voor het concept aan te passen en voortaan te werken met echte foto’s in plaats van tekeningen. Op verzoek van het museum ontwikkelde ik een interactieve rondleiding voor volwassenen bij de semi-permanente collectie-opstelling Collectie In Transit. Lees meer
Sinds 2014 ben ik als gids verbonden aan het Fotomuseum in Antwerpen. Daar geef ik interactieve rondleidingen doorheen alle tentoonstellingen aan groepen uit het voortgezet onderwijs, hoger onderwijs en volwassenen.
‘Grote ogen’ is een reizende fototentoonstelling over de wereld gezien door insectenogen voor groep 3 en 4 van het primair onderwijs in opdracht van Kunstbalie, producent van kunst- en cultuureducatieve projecten voor het onderwijs in Noord-Brabant.
Behalve kennis over de vier foto’s, steken docent en leerlingen ook wat op over fotografie en fotograferen, over de relatie tussen fotografie, natuur en wetenschap, en hoe kunstfoto’s tot allerlei associaties kunnen leiden. Daarnaast is er veel tijd en ruimte voor zelf doen om al spelenderwijs te kunnen ontdekken.
We hopen dat de foto’s van drie Nederlandse en één Italiaanse fotograaf zullen stimuleren om hardop te denken over het vastleggen van dingen die je met het blote oog niet kunt zien, of kleine – schijnbaar onbelangrijke – dingen waar je vaak geen aandacht aan besteedt. Vooral hopen we dat ze veel plezier en verwondering zullen brengen.
Deelnemende fotografen: Anne Geene, Harold Strak, Wim van Egmond, Alberto Ghizzi Panizza.
Het project zal vanaf schooljaar 2015-2016 vier jaar lang rondreizen.
In samenwerking met Naomi Boas – www.beeldverhalen.eu