Er is van alles te zeggen over 2018, dat het warm was, dat het op vele vlakken confronterend was, dat de concurrentie tijdens de banenjacht moordend was, dat het willekeurig levens nam en levens gaf, dat de politiek circusje speelde, dat het brood lekker was, maar ik beperk me tot de traditie van het oplijsten van de ingrediënten die samen een niet te versmaden cultuurcocktail hebben gemaakt. Proost! Nog van dat in 2019!
Voor kunstenaars
…schreef ik twee heel uiteenlopende teksten. Beeldende kunstenaar Johan Opstaele realiseerde zijn monumentaal werk ‘Black Meets White’ bij Verbeke Foundation. Ik schreef over de symboliek en de thematiek die dat werk met de rest van zijn oeuvre verbindt. Het resultaat staat in een rijk geïllustreerde publicatie.
Koen Broos vroeg me een tekst te schrijven die al zijn werk verbindt: de theaterfotografie, de portretten, het filmen, zelfs de inrichting van zijn woningen. Als leidraad nam ik zijn manier van werken en zijn holistische idee over de kunsten als geheel. Een tekst in drie bedrijven: radicaliteit, esthetiek en licht. (Het beeld hierboven is ook van Koen Broos en afkomstig uit reeks 4.)
Bezoekersteksten
Het schrijven van bezoekersteksten voor musea is een oude liefde en misschien wel het soort tekst dat al míjn werk verbindt: educatie, journalistiek, de interesse voor kunst en het spelen met taal. Ik ben zeer blij het het SMAK in Gent de gelegenheid bood die liefde nieuw leven in te blazen. Ik schreef een aantal korte teksten voor de bezoekersgids bij het Broodthaerskabinet, een semi-permanente presentatie geheel gewijd aan het werk van Marcel Broodthaers. De gids verschijnt begin 2019 in het kader van het 20-jarig bestaan van het museum.
Interviews
“Oprechtheid en respect voor je onderwerp zijn de enige twee dingen die van groot belang zijn. Als je dat in acht neemt maakt het eigenlijk niet uit of je onderwerp ‘exotisch’ ver weg is of dichtbij.”
– Frederik Buyckx
Voor fotovakblad PF interviewde ik afgelopen jaar anciens en nieuwkomers uit de Belgische fotografie. Behalve hun nationaliteit is de gemene deler dat ze allemaal ontzettend eigenzinnig zijn: Magnum-leden Harry Gruyaert en Bieke De Poorter, Dirk Braeckman en zijn beelden als slapende bommen, de humane Vincen Beeckman, Bruno V. Roels met zijn droge, intelligente humor en de onderzoekende Jeroen Bocken. Onlangs gepubliceerd maar nog niet online, is het interview met Frederik Buyckx, gekend om zijn onwaarschijnlijke zwart-wit beelden van bijna lege landschappen.
“The spiritual path isn’t always a fun proces, because you meet your ego all the time.”
– Marieke de Lange
Het persoonlijke en de journalistiek komen samen in de interviews met mijn Kundalini Yoga-docenten Marieke de Lange en Tim Schipper. Ze vertellen over het waarom van hun toewijding aan yoga, het dragen van een tulband, kaas eten en hoe ze een hedendaags leven met spiritualiteit verenigen.
Artikelen
Voor mijn rubriek De Openbare Ruimte schuimde ik de provincie Antwerpen af op zoek naar interessante kunstwerken en hun ontstaansgeschiedenis. In het meest recente nummer staat het verhaal over de zwervende kop van Vlaanderen’s legendarische toonkunstenaar Peter Benoît.
Essays | Over spullen en werken
Voortbordurend op het blog elders op deze site schreef ik dit jaar twee essays over de impact van grote, actuele onderwerpen op mijn persoonlijk leven. Het ene gaat over bezit en waarom ik van spullen houd (De Internet Gids no. 3), het andere over hoe werken je identiteit bepaalt en het problematische daarvan (Charlie Magazine).
Cultuureducatie | FMKJ, FOMU, AntwerpPhoto
In september startte ik met de opleiding Filosoferen met Kinderen en Jongeren om mijn praktijk als museumdocent en rondleider te verdiepen en kinderen nog meer tools aan te reiken om zelfstandig te denken in een door informatie en meningen overspoelde wereld. Om praktijkervaring op te doen loop ik stage bij Stormkop, een avontuurlijk huis voor erfgoed, kunst, filosofie en wetenschap aan de Antwerpse droogdokken.
Afgelopen zomer gaf ik rondleidingen op het fotofestival AntwerpPhoto, het hele jaar door leidde ik kinderen, jongeren en volwassenen rond in het FOMU. Voor een Instagram-actie rond de collectie van datzelfde fotomuseum mocht ik een favoriet werk uitkiezen. Ik stuitte op een beeld van Robert Doisneau vol humor, narratief en dynamiek.
Boerenmarkt KRAAKVERS
“KRAAKVERS boerenmarkt heeft als missie de stad en het veld te verbinden vanuit een groot hart voor boeren en artisans die op duurzame, liefdevolle en natuurlijke manier verbouwen of produceren, daarbij zoveel mogelijk rekening houdend met het seizoen. We koesteren de wens om een gezonde, duurzame leefomgeving te realiseren en de keten tussen producent en consument, opnieuw, te verkorten.”
Ik belande als vrijwilliger op de boerenmarkt KRAAKVERS in het najaar van 2017, bakte er pannenkoeken in het voorjaar van 2018 en stampte een hele editie uit de grond tijdens het openingsweekend van het Antwerpse Smaakmeesters festival. In opdracht van Labeur Local vzw neem ik in 2019 de verantwoordelijkheid voor productie en communicatie rond het hele marktseizoen op mij.