[ Gepubliceerd in 100% EXPO 21, 2017 ]
Een rode zon beroert voorzichtig de met bronskleurig blad getooide bomen langs de dreven van het Schoonselhof. Hoog op een obelisk spiegelt een roodborstje zijn buik aan het hemellichaam. Op enkele hoveniers na is er geen levende ziel te bekennen.Een rode zon beroert voorzichtig de met bronskleurig blad getooide bomen langs de dreven van het Schoonselhof. Hoog op een obelisk spiegelt een roodborstje zijn buik aan het hemellichaam. Op enkele hoveniers na is er geen levende ziel te bekennen.
Het Schoonselhof is de begraafplaats van de stad Antwerpen, beroemd vanwege de vele grafmonumenten voor klinkende namen uit de Antwerpse geschiedenis. Daarnaast verdient het 84 hectare grote domein aanbevelingen in de categorieën ‘park’ en ‘beeldentuin’. Het wordt niet voor niets steevast vergeleken met het Parijse kerkhof Père-Lachaise.
Lange tijd was het Schoonselhof een ‘hof van plaisantie’, een buitenverblijf waar welgestelde Antwerpse families hun zomer doorbrachten. De laatste eigenaar was Julius Moretus, telg uit de beroemde drukkersfamilie. Hij stierf in 1911 zonder erfgenamen, waarna het kasteeldomein met omliggend park door de stad werd aangekocht om er een begraafplaats van te maken. De historische graven zijn deels afkomstig van andere kerkhoven, die vanwege hun ligging dicht bij het centrum gesloten werden.
EROP EN ERONDER
Wat de kunstminnaar op het Schoonselhof te zoeken heeft? De talloze opvallend mooi uitgevoerde monumenten, en in het bijzonder de graven van kunstenaars, schrijvers, bouwmeesters en componisten op de ereperken N en R. Onder andere de beeldhouwers Jules Pecher, Arthur Pierre en Oscar Jespers, maar ook Vic Gentils, Mark Macken, Jozef J. Peters en Jan Dries zijn hier op en/of onder de zerken terug te vinden. Tijdens een stille wandeling in het uitgestrekte domein kan je bijvoorbeeld deze drie bijzondere grafmonumenten ontdekken.
-Schoonselhof-
Hoek Krijgsbaan/Sint-Bernardsesteenweg, Hoboken
(tegenover de terminus van tram 10, vlak bij P+R)
Openingstijden winter: 8.00-17.30 uur
www.schoonselhof.be | www.grafzerkje.be
3 BIJZONDERE GRAFMONUMENTEN
1.
/graf van/ Peter Benoit (1834-1901), componist en eerste directeur van het Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen
/locatie/ rotonde tussen de perken S, T en U
/monument/ Het bronzen beeld stelt de ontluikende Vlaamse muziek in de vorm van een jonge vrouw voor, begeleid door de beschermgeest (genius) van de kunsten. Deze is afgebeeld als een gevleugelde, schone jongeling. Onder hun beider voeten zijn figuren uit Benoits composities te zien, zoals Lucifer, Ilsa en de Elfenkoning. kunstenaar: Schilder en beeldhouwer Arthur Pierre (1866-1938) leverde ook een bijdrage aan verschillende andere monumenten op het Schoonselhof, zoals de recent gerestaureerde wenende vrouw op het graf van etser en schilder Evert Larock (perk Z1, rij C) en het portretmedaillon op het mausoleum voor de liberale staatsman Edward Pecher (perk Y, rij 19).
2.
graf van | Jack (Jaak) Godderis (1916-1971), post-expressionistisch schilder
locatie | perk R, rij 4
monument | Op metalen staafjes prijkt een wolk van stenen kamertjes met daarin rood en oranje glas. Wanneer de zon op het graf valt, lijkt het licht van binnenuit te komen. Godderis werkte in een post-expressionistische stijl en was gekend voor zijn felle, levendige kleurgebruik. Het monument (maker onbekend) zou geïnspireerd kunnen zijn door Godderis’ werk Noordzee, dat zich in de collectie van het KMSKA bevindt.kunstenaar:
3.
graf van | Paul van Ostaijen (1896-1928), modernistische dichter, prozaschrijver en kunstcriticus
locatie | ereperk N
monument | Oscar Jespers voltooide in 1937 De luisterende engel voor het graf van zijn goede vriend ‘zot Polleken’, wiens bundel Bezette stad hij illustreerde en van zijn bekende ‘ritmische typografie’ voorzag. In de woorden van gids Jacques Buermans: ‘De belangrijkste dichter en de belangrijkste beeldhouwer [van Vlaanderen] zijn hier samen.’ Tijdens het voorjaar en de zomer is het graf begroeid waardoor de engel lijkt te zweven. Zij luistert, waakt en treurt. Het arduinen beeld is typisch voor Jespers’ stijl met eenvoudige, robuuste vormen en vlakken.kunstenaar: Beeldhouwer Oscar Jespers (1887-1970) creëerde nog drie andere grafmonumenten op het Schoonselhof: dat van Kunst van Heden-voorzitter Frans Franck en zijn vrouw (perk H), het beeld op het graf advocaat René Victor (perk R, rij 11) en dat van Alphonse Aerts (perk A, west).
Beeld: ©Judith Dekker | judithdekker.nl