[ Gepubliceerd in 100% EXPO 23 – juni-aug 2018 ]
Het hele jaar door verzorgt het Borgerhoutse artistiek collectief tekenateliers voor volwassenen en kinderen, op hun eigen stek in de Appelstraat en op verschillende locaties in de stad. Tekenplezier staat voorop, maar DOP steekt zijn idealen niet onder stoelen of banken: een beter klimaat voor kunstenaars en een betere stad door kunst. Waar de meeste cursussen in de zomer even stilliggen, vult DOP platform de leemte met Tekentuig. Een gesprek met één van de bezielers: Jens Dawn.
Wat is Tekentuig precies?
Jens Dawn: Tekentuig is een fijne plek met ongedwongen sfeer waar mensen samen kunnen tekenen. Het is nadrukkelijk geen workshop maar een atelier. We werken niet naar een resultaat toe, maar zetten de artistieke ontwikkeling voorop. Voor wie daar behoefte aan heeft is er begeleiding van een professionele kunstenaar. Tekentuig is anderhalf jaar geleden begonnen als met modelteken-avonden op initiatief van Mila Van Goethem, een jonge kunstenares/illustratrice. Ze stond op het punt ermee te stoppen, maar wij vonden het zo’n goed concept dat we besloten haar te ondersteunen bij de organisatie en communicatie, met groot succes als gevolg. Het aanbod is uitgebreid met een basisatelier, tekenen naar de waarneming op bijzondere Antwerpse locaties zoals de erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, portrettekenen en een strip-atelier voor kinderen bij stripwinkel Mekanik Strip.
DOP platform wil een beter klimaat voor kunstenaars en een betere stad door kunst
Welke ambities heeft DOP platform?
JD: Voorop staat: iedereen op een ongedwongen manier kunst laten beleven. Al onze projecten hebben een sociale inslag en zijn bedoeld om ontmoeting te stimuleren. Een nieuw project is portretten tekenen van de bewoners van de serviceflat aan de Helmstraat. We werken actief samen met andere vzw’s om nieuwe doelgroepen te bereiken. In andere delen van de stad zijn veel initiatieven voor jonge kunstenaars. Met DOP platform willen we ook in Borgerhout een sociale impact hebben en een laagdrempelige kunstbeleving bieden die tot over de wijkgrenzen groeit. Het ultieme doel is een beter milieu voor de kunstenaars zelf. We dragen daar aan bij door bureaus te verhuren aan een gunstig tarief, exposities te organiseren en advies te geven aan de kunstenaars met wie we samenwerken. We creëren ook kansen en zichtbaarheid: Onze projecten zijn een manier om veel mensen kennis te laten maken met onze werking en filosofie, én een gelegenheid om kunst van lokaal talent te presenteren.
Waarin verschilt het zomeratelier van het doorlopende programma?
JD: Alleen tijdens de vakantie bieden we ateliers voor kinderen aan. We werken rond brede thema’s als ‘monsters’ of ‘het oerwoud’. Zo kunnen we er allerlei aspecten van het tekenen in verstoppen. Op verzoek komt er ook een programma waarin ze een hele strip maken en niet alleen beginselen krijgen aangereikt. Het programma voor volwassenen is doorheen het jaar hetzelfde. Academiestudenten en docenten maken er graag gebruik van om hun vaardigheden bijhouden, maar ook veel mensen uit de buurt vinden hun weg naar onze ateliers. Dat is het toffe aan Tekentuig, zowel grote namen als starters zitten er naast elkaar. We hopen de zomer af te sluiten met een expo van werk uit de ateliers en een inlooples waarvoor je je niet hoeft in te schrijven.