[ Gepubliceerd op soupenzo.nl/blog ]
Soup en Zo is een culinaire take-a-way soepwinkel in het centrum van Amsterdam. De meeste recepten zijn door hen zelf ontwikkeld. Er wordt bijna uitsluitend gekookt met biologische producten en op basis van de seizoenen.
Nadat ik tijdens mijn studie journalistiek als hulpkok bij Soup en Zo had gewerkt, vroeg de eigenaar me hem te helpen met het invullen van een blog over en met soep. We begonnen in 2013 en inmiddels staan er ruim 50 recepten online: iedere week één. Sommige ingrediënten worden zo vaak gebruikt dat ik er apart stukje over schreef. Over de magische winterpeen, de ui en de immens populaire pompoen bijvoorbeeld. Ook wilden we de biologisch werkende leveranciers wat aandacht schenken. Over de groenteboer en de graanhandelaar maakte ik een reportage, ik interviewde de eigenaar van kruidenkwekerij Het Blauwe Huis en voor een paar van de alcoholische dranken (zie onder) schreef ik een soort biografietje. In 2014 redigeerde ik de teksten voor Soup en Beats, een receptenposter ontworpen door Rosa Vitalie met een link naar muziek gecomponeerd door 25helicopters (alias Sebastian Gampert).
Soms kan een vreemd aandoend woord, het lijkt welhaast verzonnen, je opeens met een stuk geschiedenis confronteren. Een petite histoire, in dit geval. Neem Plzeň, een recent bier van de Amsterdamse Brouwerij ’t IJ . Zijn naam is geen woordgrap zoals veel van hun andere namen dat wel zijn: Paasij, IJwit, IJndejaars. Het is een licht bier dat doet denken aan pils, vernoemd naar het Tjechische stadje Plzeň waar in 1842 het eerste pilsner werd gebrouwen. Het merk Pilsner Urquell is het bewijs van die geschiedenis.
Het bier Plzeň is echter geen pils. Zeker, de kleur is licht en het alcoholpercentage laag, maar dan gaat de vergelijking mank. Het is niet gefilterd, niet gepasteuriseerd waardoor de smaak nog kan veranderen na het bottelen, en de gebruikte gisstam is geen ondergistende soort, zoals gebruikelijk bij pils, maar een bovengistende. Daar is een hogere temperatuur voor nodig met meer kans op bacterievorming. Voorzichtigheid geboden dus, maar ook grotere kans op complexere smaken. (Voor uitleg over het verschil tussen die twee verwijs ik u graag naar het bierwoordenboek. U kunt ook een rondleiding door de brouwerij nemen, daar leggen ze het u vast ook heel goed uit.) En die complexe, bittere smaken is nu juist het handelsmerk van Brouwerij ’t IJ.
Brouwerij ’t IJ is bekend om zijn biologische bieren, maar ze zijn daar enige tijd geleden vanaf gestapt voor een deel van hun aanbod. De biologische hop moet van zeer ver moet komen en door grote gevoeligheid voor ziekten kan er maar weinig van geproduceerd worden bovendien. Zeker de bittere hopsoorten die zij gebruiken, hebben daar last van, en daarom zijn ze nu overgeschakeld op een groot assortiment niet biologische bittere hopsoorten.
U raadt het al, naast een klein assortiment biologische wijnen van het wijnhuis Mas des Dames, heeft Soup en Zo nu ook dit smakelijke blonde biertje in het assortiment. Je kunt het ook in het proeflokaal van Brouwerij ’t IJ zelf gaan drinken, maar daar hebben ze dan weer geen soep.