[ Gepubliceerd op soupenzo.nl/blog ]
‘Ik vind dit altijd zo’n rare groente. Flespompoen is het hè?’ Het kassameisje bij de Albert Heijn beweegt haar fuchsia-roze gelnagels behendig over het kassa-touchscreen terwijl ze bekent niet zo van pompoen te houden. ‘Maar ik lust wel pompoensoep.’ Nu weet ik inmiddels het een en ander over flespompoen en ik diste mijn verhaal op. Hoe hij zoeter is dan de muskaatpompoen die je ook vaak ziet, dat hij niet in België groeit én dat hij gemakkelijk te verwerken is. Vooral dat laatste argument overtuigde haar. ‘Nou. Misschien moet ik het toch maar eens gaan proberen dan. Bedankt voor de tip hoor!’
Ook bij Soup en Zo is pompoensoep mateloos populair. We weidden er zelfs een maand lang alle recepten op het blog aan, voorafgegaan door een korte inleiding op die exotische, ‘rare’ groente.Pompoensoep met basilicum en munt, pompoensoep met cantharel en spekjes, linzensoep met pruimen en pompoen – het zijn slecht enkele van de vele recepten van en met pompoen op ons menu. Sinds een jaar of tien geniet de groente vooral in soepvorm een ongekende populariteit die nog altijd niet lijkt af te nemen. Ik heb zelfs wel eens een recept aan een jongen gegeven die er indruk mee wilde maken op een meisje jongen die indruk wilde maken op een meisje.
Hoe dan ook, voor al die soep hebben we een hoop pompoenen nodig. Zo’n 100 kilo per week verdwijnt er in de pan. We gebruiken daarvoor steevast de flespompoen (een vrucht en familie van de komkommer) en daar hebben we verschillende redenen voor. In tegenstelling tot de archetypische pompoen is de verhouding vruchtvlees-zaadlijsten gunstig. Bovendien is de schil van de flespompoen eetbaar, en, als je die toch liever achterwege laat, heel makkelijk te verwijderen met een dunschiller. Geen gedoe met grote messen en gevaar voor uitschieten dus, maar een snelle en gemakkelijke verwerking.
Nu koken we bij Soup en Zo steeds meer op basis van de seizoenen, van wat er groeit. Hoewel we pompoen echt met herfst en winter associëren, groeit deze variëteit alleen in warme oorden. Oorspronkelijk komt de plant uit Mexico, nu komen ze ook ingevlogen vanuit Frankrijk, Uruguay, Argentinië, Griekenland, Zuid-Afrika, Italië en Portugal. Dat betekent dat er niet echt een seizoen aan verbonden is én dat er bovendien brandstof verbruikt wordt. Het is een eeuwig zoeken naar de juiste balans tussen wat goed is voor het milieu, de portemonnee en de knorrende magen van jullie, onze klanten, met als voorlopig antwoord dat hem serveren zo lang we hem smakelijk en betaalbaar vinden.
Naarmate de vrucht rijpt, wordt de kleur dieporanje en de smaak voller en zoeter. Je kunt flespompoen behalve als soep ook rauw, geroosterd, als puree en als vulling voor brood en gebak gebruiken (heel gebruikelijk in de Noord-Amerikaanse keuken). Zelfs de zaden zijn eetbaar. Pompoen is vezelrijk en bevat een ruime hoeveelheid vitamine A en B. In de macrobiotiek wordt aan pompoen een kalmerende en verzachtende werking toegeschreven.